top of page

Ruh Sağlığı ve Teknoloji: Güncel Uygulamalar ve Trendler

  • Yazarın fotoğrafı: Meltem Şenocak
    Meltem Şenocak
  • 11 Şub
  • 3 dakikada okunur

"Yeşil arka plan önünde, elinde modern bir akıllı telefon tutan kişi. Telefon ekranında çeşitli uygulama simgeleri görülüyor. Dijital teknoloji, mobil uygulamalar ve akıllı cihaz kullanımı konsepti."


Günümüzde herhangi bir alandan bahsederken teknolojiyi es geçemediğimiz gibi ruh sağlığı teknolojilerinin de hızla geliştiğini görüyoruz. Psikolojik destek almak, farkındalığımızı artırmak ve kendimizi daha iyi hissetmek gibi birçok konuda dijital araçlardan faydalanabiliyoruz. Peki, bu teknolojik gelişmelerin ruh sağlığına etkisi neler? Teknolojiyi bilinçli kullanarak nasıl daha dengeli bir yaşam sürebiliriz?


Online Terapi ve Danışmanlık

Eskiden bir terapiste ulaşmak için trafik, uzun yollar, zaman ayıramama gibi engellerle karşılaşabiliyorduk. Şimdi online terapiler sayesinde, bulunduğumuz yerden hızlıca ve kolaylıkla destek alabiliyoruz. Araştırmalar, online psikolojik danışmanlık, yüz yüze terapi kadar etkili bir alternatif olduğunu gösteriyor[1]. Ancak online terapi, yüz yüze terapinin sağladığı insan etkileşiminin yerine geçebilir mi? Dijital psikoterapinin avantajları ve dezavantajlarını daha detaylı incelemek isterseniz, bu yazıya göz atabilirsiniz."


Zihinsel Sağlığı Destekleyen Mobil Uygulamalar

Stresimizi yönetmek ve zihnimizi sakinleştirmek için nefes egzersizleri, meditasyon uygulamaları ve mindfulness yöntemleri sunan birçok ruh sağlığı uygulaması var. Headspace, Calm gibi uygulamalar, rehberli meditasyonlarla zihinsel rahatlama sağlamanın yanı sıra, kullanıcıların stresle başa çıkma becerilerini geliştirmelerine de katkıda bulunuyor. Moodfit ve benzeri uygulamalar ise kullanıcıların günlük alışkanlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olurken, farkındalık kazanmalarına da destek oluyor. Bu uygulamalar sayesinde, kendinizi daha bilinçli gözlemleme imkânınız olabiliyor. Aynı zamanda ihtiyaç duyduğunuz zamanda, farkındalık ve gevşeme tekniklerine kolaylıkla ulaşmanızı sağlıyor.


Yapay Zekâ Destekli Terapi ve Chatbotlar

Yapay zekâ tabanlı sohbet botları ise teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital ruh sağlığı hizmetleri ile psikoloji dünyasına dahil olmaya başlayan diğer çeşit uygulamalar. Örneğin Woebot ve Wysa gibi yapay zekâ destekli psikolojik destek uygulamaları, kullanıcılara gün içinde destek sunarak bilişsel davranışçı terapi (BDT) tekniklerini uygulamalarına yardımcı oluyor. Yapay zekâ destekli terapi araçlarının, gerçek bir terapistin yerini alması beklenmese de özellikle kaygı ve depresyon tedavilerinde bir ek destek olmak açısından faydalı olabileceğini gösteriyor.[2]


Sanal Gerçeklik ile Terapi (VR Terapisi)

Sanal gerçeklik (VR) terapisi, özellikle anksiyete bozuklukları, fobiler ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) tedavisinde kullanılmaya başlandı. VR’nin terapi amaçlı kullanımı, kişilere güvenli bir ortamda korkularıyla yüzleşme ve rahatlatıcı senaryolar içinde gevşeme fırsatı sunuyor. Özellikle fobilerin tedavisinde etkili olduğu görülen VR tabanlı terapiler[3]. Örneğin, uçak fobisi olan bir kişinin, sanal uçuş deneyimi yaşayarak bu korkusunu adım adım aşabilmesi için bir alan oluşturmakta.


Teknoloji Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı

Sunduğu imkanlar hayatımızı kolaylaştırsa da kontrolsüz teknoloji kullanımının bazı riskleri de beraberinde getirdiğini kabul etmeliyiz. Sosyal medya bağımlılığı, sürekli ekran başında olmak ve dijital dünyaya fazla kapılmak, zihinsel sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Araştırmalar, sosyal medyanın aşırı kullanımının kaygı, depresyon ve düşük benlik algısı ile bağlantılı olabileceğini gösteriyor[4].

Bu noktada, teknoloji bilinçli kullanmanın önemini vurgulamak gerekiyor. Telefon kullanım süremizi sınırlamak, belirli saatlerde ekranları kapatmak ve dijital detoks yapmak zihinsel sağlığımızı korumamıza yardımcı olabilir. Forest ve Freedom gibi dijital bapımlılığı önleyici uygulamalar, ekran süresini kontrol altında tutmaya yardımcı olurken, gerçek dünyayla daha fazla bağlantıda kalmamızı sağlayabilir.


Sonuç

Teknoloji, ruh sağlığımızı destekleyen dijital çözümler sunarken, bilinçsiz kullanımı zarar verici olabiliyor. Önemli olan, dijital araçları dengeli ve ihtiyaçlarımıza uygun şekilde kullanmak. Online terapi, meditasyon uygulamaları ve yapay zekâ destekli çözümlerden faydalanırken, aynı zamanda teknoloji bağımlılığına karşı da farkında olmak gerekiyor. Kendimize ve zihinsel sağlığımıza iyi bakabilmek için, teknolojiyle kurduğumuz ilişkiyi bilinçli bir şekilde yönetmeliyiz.

Daha dengeli bir dijital yaşam sürmek ve ruh sağlığınızı desteklemek için online terapi randevusu almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.





Kaynaklar

  1. Carlbring, P., Andersson, G., Cuijpers, P., Riper, H., & Hedman-Lagerlöf, E. (2017). Internet-based vs. face-to-face cognitive behavior therapy for psychiatric and somatic disorders: an updated systematic review and meta-analysis. Cognitive Behaviour Therapy, 47(1), 1–18. https://doi.org/10.1080/16506073.2017.1401115

  2. Fitzpatrick K, Darcy A, Vierhile M. Delivering Cognitive Behavior Therapy to Young Adults With Symptoms of Depression and Anxiety Using a Fully Automated Conversational Agent (Woebot): A Randomized Controlled Trial JMIR Ment Health 2017;4(2):e19 URL: https://mental.jmir.org/2017/2/e19 DOI: 10.2196/mental.7785

  3. Freeman D, Reeve S, Robinson A, et al. Virtual reality in the assessment, understanding, and treatment of mental health disorders. Psychological Medicine. 2017;47(14):2393-2400. doi:10.1017/S003329171700040X

  4. Twenge, J. M. (2019). The Sad State of Happiness in the United States and the Role of Digital Media. Journal of Adolescent Health, 64(2), 135-143. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2018.10.005


*Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 
 
 

Σχόλια


İnstagramda takip edin:

bottom of page